Gottlund-runokilpailu järjestetään vuonna 2025 kahdettatoista kertaa. Kilpailun teema on ”valo” ja kilpailuaika 4.2.-30.4.2025. Voittaja julkistetaan 4.7. Partalan kartanossa Juvalla.
Ennen voittajien julkistusta klo 12.00 – 13.45 Partalassa järjestetään päätuomari Tommi Parkon ohjaama runokurssi.
Kilpailun tarkoitus on muistaa 1800-luvulla vaikuttanutta kansanperinteen kerääjää ja monitoimimiestä C.A. Gottlundia. Vuosittain vaihtuvat teemat ovat liittyneet jollakin tavalla hänen elämäänsä.
Carl Axel Gottlund syntyi vuonna 1796, valistuksen vuosisadan viime vuosina. Tuolloin vallalla ollut aatevirtaus korosti järjen ja tiedon merkitystä, mikä näkyi myös pienen Kaarlen kasvuympäristön ilmapiirissä. Hänen isänsä oli Matthias Gottlund, pappisuralle ponnistanut talonpoikaissuvun vesa, joka tunnettiin sosiaalisena ja käytännönläheisenä valistuspappina.
Kun perhe muutti isän kirkkoherran toimen vuoksi Juvalle keväällä 1805, tarttui isä Matthias innokkaasti toimeen uudessa kotipitäjässään ei ainoastaan seurakuntalaistensa hengen ravinnon, vaan myös ruumiin ravinnon laadun takaamiseksi. Hän näki yhteiskunnallisten parannusten olevan osa sielunhoidollista työtään. Matthias Gottlundia on juvalaisten kiittäminen siitä, että esimerkiksi perunanviljely yleistyi juvalaisilla tiloilla. Säätyläisten puuhasteluksi mielletty tapa yleistyi vasta, kun Suomen Talousseuraan kuulunut kirkkoherra alkoi jakaa pappilasta ilmaista siemenperunaa.
Kodin edistyksellisen ilmapiirin lisäksi Kaarle sai vaikutteita myös noina vuosina Juvalla kotiopettajana toimineen Jaakko Juteinin ajatuksista. Suomen kielen puolustajana tunnettu kansanvalistusmies Juteini kannusti voimallisesti Gottlundia kirjoittamaan suomen kielellä. Juteinin tunnetuimman runon Arvon mekin ansaitsemme säe ”Valistus on viritetty, järki hyvä herätetty” sopii varmasti hyvin kuvaamaan myös suhteen vaikutusta nuoreen Kaarleen.
Niin kuin peruna tuli jäädäkseen juvalaiseen peltomaahan, upposi myös ohjaus ja opetus otolliseen maaperään Carl Axel Gottlundissa. Hän oli laaja-alaisesti maailmasta ja elämästä kiinnostunut: keräsi ja tutki kiviä, hyönteisiä, kasveja, runoja ja kansanperinnettä. Hän soitti viulua ja huilua, ja merkitsi talteen viitisenkymmentä juvalaista kansansävelmää. Hän oli innokas metsästäjä ja jopa täytti eläimiä. Hän myös kirjoitti itse lapsesta pitäen päiväkirjaa, runoja ja tarinoita, myöhemmin toimitti useita lehtiäkin. Suomen kirjakieltä kehitettäessä hän muiden suomenmielisten mukana loi myös uusia sanoja suomen kieleen.
Kotimaisten kielten keskus määrittää valistamisen näin: ”Valistaminen on opettamista, ohjaamista, neuvomista, kouluttamista, kasvattamista.” Sanan valistaa kantana on sana valo. ”Kun ihmisiä valistetaan, heille valaistaan asioita, tarjotaan tiedon valoa.”
Vuoden 2025 Gottlund-runokilpailun teema on Valo. Teema on myös huomionosoitus nyt ensimmäistä kertaa pidettävälle rinnakkaiselle Gottlund-valokuvakilpailulle.
Runokilpailua on järjestetty vuodesta 2014. Sen toteuttaa vapaamuotoinen työryhmä yhteistyössä Juvan kulttuuripalveluiden ja Juvan kirjaston kanssa. Viime vuosina kilpailuun on osallistunut yli sata kirjoittajaa.
Gottlund-runokilpailua 2025 on tukenut Juvan Kulttuuri ry.
Lisätietoja kilpailusta ja Gottlund-viikosta: Johanna Kuusisto, 0400 136 176, johanna.kuusisto[a]juva.fi
Seuraa kilpailun fb-sivua: facebook.com/gottlundrunokilpailu.
Säännöt
Gottlund-runokilpailun säännöt 2025
- Vuoden 2025 teema on valo.
- Kukin osallistuja voi lähettää yhden runon. Runojen muotoa ei rajoiteta.
- Runojen on oltava selvästi luettavia, mieluiten koneella kirjoitettuja. Sivulle merkitään kirjoittajan nimimerkki. Runojen maksimipituudeksi suositellaan yhtä liuskaa. Oheen liitetään suljettu kirjekuori, jossa on tekijän nimi ja yhteystiedot, ja jonka päälle kirjoitetaan nimimerkki.
- Kilpailuaika on 4.2.-30.4.2025. Runot lähetetään osoitteella
Juvan kirjasto
Johanna Kuusisto
Raili Kostian tie 2
51900 Juva
Kilpailun viimeisen päivän postileima riittää. - Esiraati valitsee 10-15 finalistia, joista kilpailun päätuomari valitsee voittajan ja sijoittuneet.
- Tulokset julkistetaan yleisötilaisuudessa 4.7.2025 klo 14 Juvan Partalassa, Huttulantie 1, 51900 Juva.
- Kolme parasta kirjoittajaa palkitaan. Ykköspalkinnon voi voittaa vain kahdesti peräkkäin. Aiemmat julkaisut eivät rajoita kilpailuun osallistumista.
- Runoja ei palauteta, vaan ne arkistoidaan Juvan kirjastoon. Julkaisuoikeudet ovat tekijällä, mutta Juvan kunta voi käyttää runoja eri yhteyksissä suullisesti ja kirjallisesti. Voittajarunot julkaistaan Juvan kulttuurisivuilla ja kaikki finalistit seuraavana vuonna Gottlundin tuvan runoniityllä.
Lisää luettavaa
www.juvankulttuurisivut.fi
Carl Axel Gottlund
Kymmenen kohtaa aiheesta Carl Axel Gottlund ja kieli
Gottlund-runokilpailu 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024