-->

Heretin laulujuhlat

Tulosta
Heretinharjun laulujuhla, Heretinharjun taidejuhla, Heretinharjun laulu- ja näytelmäjuhla, Heretinharjun laulajaiset, Heretin laulajaiset – kaikki nämä otsikot tarkoittavat tapahtumaa, jota vietettiin heinäkuisena sunnuntaina vuosina 1967-1985 Heretin luonnonkauniilla harjulla. Harju sijaitsee Etelä-Juvalla Kaislajärven kylässä. Paikka on vesistöjen ympäröimä, luonnon muovaama amfiteatteri.

Laulujuhlien pääjärjestäjä oli Raittiusyhdistys Kuokka. Juhlien juontajana toimi useimmiten raittiusyhdistyksen alueohjaaja Toivo Ikonen. Hän myös avasi juhlat tuohitorvifanfaarilla. Laulujuhlia edelsivät vuosina 1965-66 Raili ja Viljo Vauhkosen rannassa pidetyt kesäjuhlat. Emäntä Raili Vauhkonen olikin juhlien tärkeimpiä puuhanaisia. Juhlien näytelmä harjoiteltiin Juvan kansalaisopiston näytelmäpiirinä. Vuoden 1984 juhlia vietettiin Mikkelin läänin raittiuspiirin kesäjuhlana. Juhlapuhujana oli Johannes Virolainen.

Heretin juhliin harjoitellut ja esitetyt näytelmät olivat useimmiten juvalaisen Hugo Summasen (1916-1993) kynästä lähteneitä. Hugo Summanen oli omien sanojensa mukaan ”korpikirjailija”, joka oli sota-aikana saanut vähän osviittaa kirjoittamiseen kirjailija Martti Larnilta.

Heretillä esitettiin mm. seuraavat Summasen näytelmät: ”Kun maisteri rakastuu”, ”Sukupolven vaihdos Kellistön talossa”, ”Pestuumarkkinat” ja ”Lääkärin vastaanotolla”. Hugo Summanen tunsi näyttelijäkaartinsa ja kirjoitti jokaiselle henkilökohtaisesti sopivia rooleja. Hän myös näytteli ja ohjasi itse. ”Hukin” näytelmien pohjana olivat kotiseudun sekä vanhat että nykyajan asiat.

Muita Heretillä esitettyjä näytelmiä olivat Kyllikki Mäntylän ”Elämäntapaus”, Meeri Karjalaisen ”Rengin rakkaus” ja Aleksis Kiven ”Seitsemän veljestä”. Näytelmiä ohjasi Summasen lisäksi mm. Mikkelin Teatterin näyttelijä Eero Pikkarainen. Lavasteet tehtiin talkootyönä. Puvustuksen suunnitteli ja valmisti useimmiten Hugo Summasen puoliso Lyyli Summanen. Näyttelijäkaarti oli oman tai naapurikylän väkeä mm. Toimi Vauhkonen, Viljo ja Raili Vauhkonen, Hilkka ja Kauko Väänänen, Hugo ja Lyyli Summanen, Esko ja Elli Purhonen, Matti Kaski, Liisa Sipinen, Saara Hämäläinen ja Eila Summanen.

Heretinharjun juhlilla laulettiin sekä yksin että yhdessä. Säestyksestä huolehtivat Puumalan Pelimannit, Juvan Soittokunta, yksityiset hanuristit tai haitariporukka. Kuultiin Veikko Lundin kantelemusiikkia, Juvan Kamarikuoron ja Etelä-Juvan Sekakuoron esityksiä. Ohjelmaan kuuluivat runot, sketsit ja hupailut.

Heretin kävijöitä oli Juvalta, Anttolasta ja Puumalasta. Kävijämäärä nousi parhaimmillaan 800 henkeen.

Teksti: Eeva-Liisa Laamanen

KIRJALLISUUTTA

  • Savolainen, Ismo: Harva se talo, jossa ei joku soittais tai laulais. Teoksessa Juvemmalle: juhlakirja Juvan täyttäessä 550 vuotta. Toim. Leena Orro. Juvan seurakunta ja Juvan kunta 1992.
  • Kilkki, Antti: Teatteriharrastus Juvalla. Teoksessa Juvemmalle: juhlakirja Juvan täyttäessä 550 vuotta. Toim. Leena Orro. Juvan seurakunta ja Juvan kunta 1992.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *